Test nasljednih rizika poremećaja zgrušavanja krvi (Trombofilija test)

Jeste li trudnica s rizičnim trudnoćama? Imate li obiteljsku sklonost srčanim i moždanim infarktima? Plućnim embolijama? Imate li obiteljsku sklonost trombozama – stvaranju krvnih ugrušaka?

 

Testirajte se!

Provjerite ima li vaše tijelo povećanu sklonost stvaranju krvnih ugrušaka.

Povećana sklonost stvaranju krvnih ugrušaka je poremećaj u koagulaciji (zgrušnjavanju) koji može uzrokovati srčani udar, moždani udar, spontani pobačaj… Poremećaj uzrokuje više čimbenika, najvažniji čimbenik je genetska predispozicija – dakle osobine koje su vam prenijeli vaši roditelji. Rizici rastu s godinama starosti, nakon operativnih zahvata i ozljeda te posebice u žena tijekom trudnoće i nakon poroda kada se i do 4 puta povećava rizik. Na povećanje rizika utječe i stil života, pušenje, hormoni, debljina, povišene masnoće u krvi, šećerna bolest, sjedilački način života, ali i pojedinačne situacije dugog sjedenja (npr. dugi letovi zrakoplovom).

Općenito, žene su skupina s najvećim rizikom, iako je poremećaj koagulacije prisutan kod oba spola i u svim dobnim skupinama.

Zašto i kada se testirati?

Prije operativnih zahvata

Predoperativna evaluacija pacijenata s poznatom obiteljskom anamnezom trombofilije pomaže u pravilnoj postoperativnoj njezi i sprječavanju nastanka duboke venske tromboze i plućne embolije.

Tijekom trudnoće i kod spontanih pobačaja

Tijekom trudnoće i nakon poroda se rizik za poremećaj koagulacije povećava i do 4 puta. Stoga, trudnice koje imaju genske predispozicije za poremećaj koagulacije moraju biti pod pojačanim liječničkim nadzorom. Spontani pobačaji u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće mogu biti posljedica poremećaja koagulacije koji negativno utječe na funkciju posteljice, a što je moguće prevenirati relativno jednostavnim i za nerođeno dijete neškodljivim medicinskim tretmanima.

Kod hormonskih terapija i kontracepcije

U žena koje imaju genske predispozicije za poremećaj koagulacije korištenje oralnih kontraceptiva, nadomjesne hormonske terapije ili hormonske terapije kod medicinski potpomognute oplodnje znatno povećavaju rizik za pojavu tromboze, od 5 do čak 32 puta.

Preventivno, zbog obiteljskih rizika

Rano dijagnosticiranje i liječenje trombofilije znatno smanjuje štetne posljedice. Nasljedna trombofilija u Hrvatskoj ima incidenciju 5 – 7%. Vjerojatnost da pripadate rizičnoj skupini povećava se ako u bližoj obitelji imate člana koji je imao duboku vensku trombozu, plućnu tromboemboliju, arterijsku trombozu, ponavljajuće tromboze nepoznate etiologije ili spontane prekide trudnoće. Osobe koje znaju da imaju genetičke sklonosti i njihove obitelji više će obratiti pažnju na simptome postojanja krvnog ugruška – npr. bol u nozi uslijed krvnog ugruška vrlo je slična boli kod istegnuća mišića.

Ako živite stresno i nezdravo

Problemi s prevelikom težinom, stres, pušenje, česta putovanja zrakoplovom ili dugotrajno sjedenje sa spuštenim nogama predstavljaju rizike za nastanak trombofilije i za zdrave osobe. Odluka o promjeni životnih navika (smanjenje težine, vježbanje, prestanak pušenja, kretanje) i po potrebi vrlo jednostavni tretmani znatno smanjuju rizike trombofilije čak i u osoba s genskim predispozicijama.

Kako i gdje se izvodi test?

Testiranje se provodi u uzorku periferne krvi iz vene u laboratoriju Zavoda za patologiju i patološku anatomiju, Cambierieva 17, Rijeka.

Krv se vadi radnim danom, od ponedjeljka do petka (9.00 – 13.00).

Preporučeni molekularni testovi su mutacije Faktor V Leiden, protrombin G 20210A i mutacije u enzimu Metilen-tetrahidro-folat reduktaza (MTHFR).

Preuzimanje nalaza

Nalazi se mogu preuzeti osobno na Zavodu za patologiju (Cambierieva 17, Rijeka) ili se šalju poštom u roku 7 dana na naznačenu adresu.