HPV test za žene i muškarce

Imali ste rizičan seksualni odnos? Imate genitalne bradavice na sluznici i koži u predjelu genitalne regije? Vaš partner ili partnerica je HPV pozitivan/pozitivna?

 

Testirajte se na HPV

te tako zaštitite sebe i partnera/partnericu.
Neprepoznata zaraza može dovesti do raka!

Bilo koji seksualno aktivan muškarac ili žena može imati i prenijeti HPV partneru/partnerici. Humani papiloma virus (HPV) uzrokuje spolno prenosivu bolest koja se očituje promjenama na koži i sluznicama. Osim genitalnih bradavica ili kondiloma koje su dobroćudne, displastične promjene epitela vrata maternice koje nazivamo cervikalna intraepitelna novotvorina (CIN), neliječene, mogu progredirati u karcinom. Osim vrata maternice, slične se promjene mogu javiti i na drugim sluznicama izloženim spolnom kontaktu kao što su usna šupljina, ždrijelo, završni dio crijeva i penis. Virus se vrlo lako prenosi kontaktom sa zaraženom kožom ili sluznicom. Infekcija može biti prisutna i bez vidljivih znakova bolesti. Također, zaraza može postojati i godinama nakon prestanka aktivnoga spolnog života.

Koristi HPV testa

Uklanjanje neizvjesnosti

Imali ste rizičan seksualni odnos (odnos bez zaštite, nepoznati spolni partner, veći broj spolnih partnera) i bojite se za svoje zdravlje? Testiranjem na HPV uklonit ćete neizvjesnost.

Informiranost

Pravovremena informacija o postojanju HPV infekcije omogućava izbjegavanje širenja zaraze, razvoja bolesti poput raka vrata maternice, anusa i rektuma te raka ždrijela i penisa.

Adekvatno liječenje

Rezultatom HPV testa utvrđuje se o kojem tipu HPV-a je riječ, što omogućava ciljano liječenje koje prevenira daljnji razvoj bolesti i povećava uspješnost liječenja.

Kako i gdje se izvodi test?

U laboratoriju Zavoda za patologiju i patološku anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (Cambierieva 17) HPV test radi se iz sljedećih uzoraka:

  • brisa vrata maternice
  • brisa uretre
  • brisa vanjskoga genitala
  • tkiva uklopljenog u parafin.

Kako do nalaza?

Uzimanje uzoraka – briseva

Bris mogu uzeti liječnici u ginekološkoj, urološkoj i dermatovenerološkoj ordinaciji.

Dostava uzoraka i nalaza

Uzorci se dostavljaju organiziranom dostavom ili pacijent uzorak dostavlja osobno prema uputi liječnika u Zavod za patologiju, Cambierieva 17, Rijeka. Postoji i mogućnost dostave poštom. Nalazi se mogu preuzeti osobno na Zavodu za patologiju (Cambierieva 17, Rijeka) ili se dostavljaju poštom u liječničku ordinaciju ili na kućnu adresu.

Trajanje analiza tri do pet dana.

Cijena usluge testiranja na HPV iznosi 400 kn.